blog-stomacni-grip

Stomačni grip ili trovanje hranom?

Budite se usred noći zbog iznenadnog talasa mučnine, groznice i glavobolje. Da li je vaša bolest uzrokovana ostacima hrane koje ste pojeli za večeru, ili ste se zarazili stomačnim gripom tokom nedelju dana putovanja?

Stomačni grip (virusni gastroenteritis) i trovanje hranom su dva različita stanja sa sličnim simptomima, što otežava prepoznavanje šta od ova dva stanja imate.

Stomačni grip

Stomačni grip nastaje kada se želudac i crijeva upale. Upalu izaziva odgovor imunološkog sistema na virusnu infekciju. Neki od najčešćih virusa povezanih sa stomačnim gripom su rotavirus i norovirus. Virusi se mogu nalaziti u stolici zaraženih osoba ili sadržaju povraćanja. Zaraženi ljudi mogu prenijeti virus na površine koje dodiruju, posebno ako ne operu ruke nakon korišćenja toaleta ili mijenjanja pelena. Radnici s hranom koji imaju infekciju mogu prenijeti virus kroz hranu i piće.

Simptomi:

  • Mučnina i povraćanje
  • Dijareja
  • Bolovi u stomaku i grčevi
  • Blaga groznica
  • Trajanje: Generalno, stomačni grip traje oko 48 sati, ali u težim slučajevima može trajati duže od dvije nedelje.

Liječenje: Većini ljudi nije potrebno medicinsko liječenje za stomačni grip. Fokusirajte se na hidrataciju i odmor. Radi ublažavanja simptoma koristiti enterosobnes (Filtrum), probiotik (Probielle), ili neki lijek protiv mučnine.

Prevencija: Perite ruke često, posebno prije jela, dodirivanja lica i nakon korišćenja toaleta.

Trovanje hranom

Trovanje hranom nastaje kada unesete hranu zagađenu štetnim bakterijama, virusima ili parazitima. Ovo je različito od stomačnog gripa, koji se javlja zbog kontakta sa zaraženim tjelesnim tečnostima, poput povraćke i stolice.

Simptomi:

  • Mučnina i povraćanje
  • Dijareja
  • Bolovi u stomaku i grčevi, nadutost
  • Groznica i povišena temeratura
  • Glavobolja
  • Trajanje: Generalno, trebalo bi da se osjećate bolje u roku od 48 sati, ali to zavisi od bakterije, virusa ili parazita koji uzrokuju bolest.

Liječenje: Odmor, unos tečnosti i lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu pomoći u upravljanju simptomima. U težim slučajevima možda će biti potrebna hospitalizacija. Radi ublažavanja simptoma koristiti enterosobnes (Filtrum), probiotik (Probielle), ili rastvor za rehidrataciju (Rehidran), U težim slučajevima ljekar može preporučiti antibotik.

Prevencija: Pravilno rukovanje hranom, kuvanje i skladištenje su ključni za prevenciju trovanja hranom. Izbjegavajte konzumiranje sirove ili nedovoljno kuvane hrane i temeljno perite ruke prije pripreme hrane.

Ako vi ili neko koga poznajete oboli zbog određene hrane, kontaktirajte lokalni zavod za javno zdravlje da prijavite incident. Ovo može spriječiti dalje izbijanje bolesti.

Tags: No tags

Comments are closed.