razlozi-trovanja

Najčešći uzroci trovanja namirnicama

Akutno trovanje najčešće nastaje zbog „pokvarenih“ namirnica ili nejestivih supstanci koje su dospjele u organizam. Najčešći uzroci su otrovne pečurke (ili one ubrane blizu izvora zagađenja), nejestive biljke i različite hemijske supstance (boje, konzervansi).

Među hranom postoje proizvodi koji najčešće izazivaju trovanje:

  • Mliječni proizvodi;
  • Jaja;
  • Meso i mesni proizvodi;
  • Riba I morski plodovi;
  • Kućna zimnica;
  • Proizvodi sa ograničenim rokom trajanja koji zahtijevaju posebne uslove čuvanja;
  • Brza hrana;
  • Alkohol;
  • Pečurke.

Teško je uvijek prepoznati da je hrana pokvarena, ali postoje znakovi koji na to jasno ukazuju:

  • promijenjena tekstura proizvoda, razdvajanje slojeva ili pojava taloga;
  • neobičan ukus, promjena boje ili neuobičajen miris;
  • rok trajanja proizvoda je pri kraju.

LIJEČENJE

Sprovođenje terapijskih mjera zavisi od stepena izraženosti simptoma. Za određivanje liječenja neophodan je ljekar, jer samoliječenje nosi rizik za zdravlje.

Dakle, ako se pojave simptomi trovanja, do dolaska ljekara potrebno je:

  • Izazvati povraćanje.
  • Očistiti stomak. Nakon toga početi sa uzimanjem Filtruma u dozi od 2-3 tablete, 3-4 puta dnevno.
  • Održavati ravnotežu tečnosti u organizmu. Unositi najmanje 2,5–3 litra vode dnevno.

Filtrum se može koristiti kao detoksikaciono sredstvo kod odraslih i djece uz preporuku pedijatra.

Tags: No tags

Comments are closed.