Rizik od trovanja hranom se značajno povećava kod osoba koje preferiraju da jede van kuće, na mjestima gdje se ne poštuju higijenske mjere skladištenja, pripremanja i konzumiranja hrane.
Glavni uzročnici oboljenja povezanih s konzumacijom brze hrane su stafilokoke i crijevna bakterija ešerihija koli.
Uzroci trovanja brzom hranom:
- Nepravilni uslovi čuvanja.Poluprerađevine od mesa spadaju u kategoriju lako kvarljivih proizvoda i bezbjedne su samo ako se čuvaju na temperaturi od 4 ± 2 °C* ne duže od 2 dana.
- Povrede na rukama kuvara.Čak i mala ogrebotina na ruci zaposlenog koji rukuje hranom može biti izvor unošenja štetnih mikroorganizama u hranu.
- Kršenje osnovnih pravila higijene.Svi znamo da ne smijemo dirati hranu prljavim rukama. Ovo pravilo podjednako važi za osoblje ugostiteljkih objekata i za same posjetioce.
LIJEČENJE
Sprovođenje terapijskih mjera zavisi od težine simptoma. Za postavljanje dijagnoze i propisivanje liječenja potreban je ljekar. Samo-liječenjem rizikujemo svoje zdravlje. Zato, ako se pojave simptomi trovanja, prije odlaska ljekaru potrebno je:
- Izazvati povraćanje.
- Nakon čišćenja želuca, možete početi uzimati Filtrum u dozi od 2-3 tablete, 3-4 puta dnevno.
- Da biste održali ravnotežu tečnosti, pijte najmanje 2,5–3 litra vode dnevno.