fastfood

Brza hrana

Rizik od trovanja hranom se značajno povećava kod osoba koje preferiraju da jede van kuće, na mjestima gdje se ne poštuju higijenske mjere skladištenja, pripremanja i konzumiranja hrane.

Glavni uzročnici oboljenja povezanih s konzumacijom brze hrane su stafilokoke i crijevna bakterija ešerihija koli.

Uzroci trovanja brzom hranom:

  1. Nepravilni uslovi čuvanja. Poluprerađevine od mesa spadaju u kategoriju lako kvarljivih proizvoda i bezbjedne su samo ako se čuvaju na temperaturi od 4 ± 2 °C* ne duže od 2 dana.
  2. Povrede na rukama kuvara. Čak i mala ogrebotina na ruci zaposlenog koji rukuje hranom može biti izvor unošenja štetnih mikroorganizama u hranu.
  3. Kršenje osnovnih pravila higijene. Svi znamo da ne smijemo dirati hranu prljavim rukama. Ovo pravilo podjednako važi za osoblje ugostiteljkih objekata i za same posjetioce.

LIJEČENJE

Sprovođenje terapijskih mjera zavisi od težine simptoma. Za postavljanje dijagnoze i propisivanje liječenja potreban je ljekar. Samo-liječenjem rizikujemo svoje zdravlje. Zato, ako se pojave simptomi trovanja, prije odlaska ljekaru potrebno je:

  • Izazvati povraćanje.
  • Nakon čišćenja želuca, možete početi uzimati Filtrum u dozi od 2-3 tablete, 3-4 puta dnevno.
  • Da biste održali ravnotežu tečnosti, pijte najmanje 2,5–3 litra vode dnevno.

Tags: No tags

Comments are closed.