Mlijeko i fermentisani mliječni proizvodi (jogurt, pavlaka, sir itd.) sadrže velike količine proteina. To ne samo da čini ovu hranu hranljivom i ukusnom, već i povećava rizik od trovanja zbog stvaranja povoljnih uslova za razmnožavanje mikroorganizama.
Simptomi trovanja
U mnogim slučajevima početna faza bolesti je blaga ili umjerena: blago osjećanje nelagodnosti, jedan ili više epizoda dijareje. Zbog nejasno izraženih simptoma, većina ljudi se ne obraća ljekaru, a ponekad čak i ne pokušava da se liječi. Ovo dovodi do aktivnog razmnožavanja bakterija u crijevima. Mikroorganizmi počinju u velikim količinama da proizvode toksine, što izaziva opštu intoksikaciju, pogoršavajući stanje. U ovoj fazi trovanje se manifestuje mučninom, povraćanjem i drugim akutnim simptomima.
Kako smanjiti rizik od trovanja mliječnim proizvodima?
- Kupujte samo pasterizovane ili sterilizovane mliječne proizvode, koji su hermetički upakovani.
- Ne kupujte sladoled ako primjetite da je u toku skladištenja djelimično otopljen.
- Uvijek perite ruke prije pripreme hrane i prije jela.
- Čuvajte mliječne proizvode u frižideru na posebnoj polici, uz odgovarajući temperaturni režim (+2–3 °C).
- Ako mlijeko nije skladišteno u odgovarajućim uslovima, nemojte ga koristiti za jelo niti za pripremu jela.
- Najčešći uzročnici trovanja su bakterije: šigela ili stafilokoke.
- Ove bakterije ostaju vitalne u širokom temperaturnom rasponu – od +6 do +40 °C. Da bi došlo do masovne kontaminacije mlijeka ili proizvoda na njegovoj bazi, ponekad je dovoljno samo 4–5 sati.