jaja-meso

Trovanje jajima i mesom

TROVANJE JAJIMA

Bakterija roda Salmonela jedan je od najčešćih uzročnika trovanja hranom. U jajima može zadržati aktivnost više od godinu dana, dok na ljusci može opstati do 24 dana.

Kako smanjiti rizik od trovanja jajima?

Obavezno pažljivo provjerite kvalitet proizvoda prije kupovine u prodavnici:

  • Obratite pažnju na datum proizvodnje (obično se navodi direktno na ljusci). Svježe jaje, prema standardima, ne smije biti starije od 7 dana!
  • Pogledajte spoljašnji izgled: sva jaja iz iste serije treba da izgledaju jednako (veličina, boja, mrlje na ljusci).
  • Ako sumnjate u svježinu jaja, protresite jedno od njih: ako osjećate očigledno ljuljanje, vjerovatno je proizvod pri kraju roka trajanja.

Ako sumnjate u svježinu jaja koja ste već skladištili kod kuće, možete preduzeti još nekoliko koraka kako biste izbjegli trovanje:

  • Stavite jaje u hladnu vodu: svježe jaje odmah tone na dno, dok nekvalitetno ili ono koje se dugo čuva ispliva na površinu.
  • Razbijte jedno jaje: znak svježine je ispupčeno žumance i gusto, čvrsto skupljeno bjelance oko žumanca. Naprotiv, pljosnato žumance i tečno bjelance ukazuju na staro jaje.
  • Čuvajte jaja u frižideru – na temperaturi nižoj od 5 °C.
  • Podvrgnite jaja termičkoj obradi na temperaturi višoj od 70 °C.

TROVANJE MESOM

Uzroci trovanja mesom:

  • Konzumiranje nepravilno pripremljenih mesnih jela (oko 45% svih slučajeva).
  • Konzumiranje proizvoda kojima je istekao rok trajanja (35%). Kršenje sanitarno-higijenskih normi (20%).

Kako smanjiti rizik od trovanja mesnim proizvodima:

  • Dobro operite posuđe i pribor koji je bio u kontaktu sa sirovim mesom.
  • Ne čuvajte sirovo meso pored gotovih jela.
  • Prije konzumacije obavezno provjerite da li je mesni proizvod istekao.
  • Meso u rashlađenom stanju (na temperaturi od 0 do +2 °C) može se čuvati najviše jedan dan.
  • Zamrznuto meso (-18 °C): svinjetinu možete čuvati najviše 8 meseci, jagnjetinu do 10 meseci, a govedinu do godinu dana.
  • Izbjegavajte kupovinu mesnih jela pripremljenih na roštilju s različitim začinima (npr. pileće meso).

Tags: No tags

Comments are closed.